El Futur (Incert) del CMU

COMUNICAT A TOTS ELS COL·LEGIALS DEL CMU RAMON LLULL I, EN PARTICULAR, ALS QUE SÓN ESTUDIANTS DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA.

1456629_643480442363900_1493312939_n

 

 

 

Aquest mes de novembre de 2016 és un mes important per a la Universitat de Barcelona, perquè hi ha eleccions al rectorat, però també pot ser un mes decisiu per a la sort del model dels Col·legis Majors i, en particular, per al Col·legi Major Universitari Ramon Llull. Al rectorat es presenten set candidats: Màrius Rubiralta (Química orgànica), Joan Guàrdia (Psicologia), Rafael Franco (Metodologia de les ciències del comportament), Daniel Vallespín (Dret), Norbert Bilbeny (Filosofia), Eduardo Mariño (Farmàcia i tecnologia farmacèutica) i Joan Elies (Matemàtiques). ¿Per quin motiu –us preguntareu– aquestes eleccions poden ser decisives per als Col·legis Majors de la Universitat de Barcelona?

D’una banda, no sabem quin parer tindrà el nou equip rectoral respecte al model dels Col·legis Majors. D’una altra banda, com alguns de vosaltres ja sabeu, hi ha l’assumpte de l’edifici del CMU Ramon Llull, el qual és propietat de la Diputació de Barcelona. Aquest edifici, dissenyat per l’arquitecte reusenc Joan de la Creu Rubió i Bellver, va ser concebut amb l’objectiu de què fos una residència d’estudiants. Des de l’any 1929, aquest n’ha estat el seu ús: primer, sota la Mancomunitat; després, sota el control de la Diputació de Barcelona; i, finalment, sota la gestió de la Universitat de Barcelona. La cessió de l’edifici per part de la Diputació a la Universitat de Barcelona es va fer l’any 1989 per un periode de 30 anys. Per tant, aquesta cessió conclou el 2019.

No cal insistir en el fet que la proximitat d’aquesta data ens resulta preocupant. Des de la direcció dels Col·legis Majors de la Universitat de Barcelona, estem convençuts de què el model dels Col·legis Majors, en el qual l’allotjament i la manutenció dels estudiants universitaris es combinen amb un intens programa formatiu complementari sobre la base de conferències, concerts, cinefòrums, espectacles, exposicions, sortides al teatre, excursions, esports, etc… és profitós tant per als estudiants que s’hi allotgen com per a la mateixa Universitat de Barcelona. Els Col·legis Majors han desenvolupat, i desenvolupen, una tasca d’integració d’estudiants d’arreu a través de la cultura, els esports, la música i les excursions. A més, han estat capdavanters en lluites socials i solidàries de signe ben divers: acollint els objectors de consciència que es negaven a fer el servei militar, fent col·laboracions al Banc dels aliments, incorporant els refugiats del conflicte dels Balcans, participant a la Marató de TV3 i, tot just ara mateix, organitant un simposi amb Càritas en relació a l’acció humanitària a Síria, col·laborant amb l’ONG OpenArms i –el que segurament és més rellevant ja que marca la diferència– acollint un contingent de 15 refugiats del conflicte a Síria.

Des del dia 9 al 24 de novembre, dates que assenyalen el període de campanya electoral, els rectorables passaran pels Col·legis Majors de la Universitat de Barcelona demanant el vot als estudiants de la UB que aquí hi ha allotjats. Com indiquen sovint els índexs de participació de les eleccions universitàries, els estudiants no acostumen a exercir massivament el seu dret de vot. No cal que us digui que els estudiants de la UB que estan allotjats als Col·legis Majors tenen en aquesta ocasió força motius per abandonar la inacció. Esperem que el nou rector de la Universitat de Barcelona estigui compromès amb el model dels Col·legis Majors i, en especial, esperem que també es comprometi fermament amb el manteniment del CMU Ramon Llull. No amaguem la realitat: aquestes eleccions són molt importants!! Els estudiants de la UB allotjats aquí, si voten de manera coincident, poden decantar la balança de manera clara i decisiva.

Així doncs, esperem aquests visites, escoltem el que hagin de dir-nos, discutim allò que no hi veiem clar i, tot seguit, deliberem i exercim de la forma més unitària possible el nostre dret de vot. És molt important anar plegats en això. Als Col·legis Majors sabem perfectament què vol dir això: tots ho sabeu. I ara, probablement, aquesta unitat és més important que mai. Els Col·legis Majors de la UB podrien sortir malparats, però cal afegir que, a través de la força de la unitat, tenen una oportunitat a guanyar.

Lluís Pla

(Cap d’estudis del CMU Ramon Llull)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s