Els dialectes tenen molt a ensenyar-nos

sisquere

El punt de vista que té la gent sobre es dialectes, generalment, és bastant negatiu,ja que perceben els dialectes com a un intent de llengua estàndard que no ha arribat a cohesionar del tot. Per aquest motiu, durant el mes de març d’aquest any 2014 es va publicar el llibre Lo lleidatà és fàcil. Txarra’l, sisquere! Així doncs, aquest llibre-diccionari explica totes les particularitats que posseeix el parlar lleidatà, que fa que aquest dialecte sigui únic.

 Aquesta enciclopèdia ha estat un dels llibres de no ficció més venuts a Catalunya. És el segon de Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta, després de publicar Lo nou diccionari lleidatà-català a l’any 2010. Aquest segon títol segueix amb la intenció de recuperar i divulgar l’ús de la parla de Lleida, però aquesta vegada en format de narrativa. A més, amb aquesta publicació es vol fer entendre a les persones que la diversitat lingüística és molt favorable ja que mostra les diferències que identifiquen a cada individu.

descarga

A la conferència que es va dur a terme al Col·legi Major Ramon Llull, un dels autors del llibre, Ferran Montardit, va explicar als estudiants la tesi d’aquest llibre. Un dels exemples de frases fetes que només es senten per Lleida va ser: “Ser l’amo i senyor de totes les bèsties de la clamor”, que significa “ser lo puto amo”. Així doncs, amb diferents exemples, els col·legials van poder gaudir d’una conferència divertida i sentir-se identificats, ja que hi ha un gran nombre d’alumnes que són d’aquesta ciutat o dels pobles que l’envolten.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s